במוזיאון
פעילויות בבית
במחקר
 
רווח
English רווח שלח לחבר רווח רווח
רווח
  חץ ראשירווחאתר המוח / במוזיאון / תערוכת אשליות / המוח הרגיש / חום וכתום הם אותו צבע!  
רווח
  חום וכתום הם אותו צבע!  
 

 

המוח הרגיש     חום וכתום הם אותו צבע!

המוח שלנו מתקן את תפיסת הצבע של חפצים ומשטחים בהתאם לתנאי התאורה והצללים.

בתמונה זו חלק מהמכוניות חונות בצל ואחרות באור יום. מכונית 2 נתפסת בעיננו ככתומה למרות שבפועל היא חומה. המוח מבצע תיקון ולוקח בחשבון את העובדה שהמכונית נמצאת בצל. כשאנו מסתירים את ההקשר, אנו רואים את צבעה האמיתי.

הרחבה:
צבע הוא אחד מסוגי המידע החשובים לזיהוי חפצים, אך צבעי האור שמגיעים מן החפץ אל העין מושפעים מאוד מתנאי התאורה. למשל, אילו היינו מודדים בעזרת מכשירים את אורכי הגל של האור המוחזר ממכונית חונה ברחוב בשעות הצהריים ובשעת השקיעה, היינו מקבלים תוצאות שונות מאוד, למרות שהמכונית עצמה לא השתנתה. התכונה הקבועה של האובייקט נקראת ספקטרום ההחזרה (אחוז ההחזרה של אור כפונקציה של אורך הגל). כאשר יש לנו רמזים מהסביבה כי החפץ נמצא בצל או מואר באור צבעוני, המוח מנסה באופן אוטומטי לתקן את ההשפעות הללו כדי לזהות את ספקטרום ההחזרה האמיתי של החפץ. ליכולת זו קוראים "קביעות צבע" והיא תופעה קרובה למושג "קביעות בהירות" אותה רואים במוצג צללים מטעים, ושייכת למשפחה שלמה של אפקטים המכונים בשם הכולל "קביעות תפיסתית".

מנגנון התיקון הוא כה חזק, עד שאין לנו יכולת לשפוט את הצבע ללא תיקון, ואנו מתקשים בהשוואת צבעים של שני חפצים הנמצאים בתנאי תאורה שונים, כמו שתי המכוניות. מכונית מס' 1 נדמית לנו כמוארת באור לבן, ולכן אנו מעריכים שספקטרום ההחזרה של מתאים לזה של חפץ חום (כלומר שהיא "באמת חומה"). לעומת זאת, אנחנו מעריכים את ספקטרום ההחזרה של מכונית מס' 2 כמתאים לזה של חפץ כתום (כלומר אנחנו חושבים שהיא "באמת כתומה"). לכן מפתיע אותנו להיווכח שהשטחים בתמונה הם באותו צבע.

מוצגים קשורים:
צללים מטעים

קישורים:
הגדרת קביעות צבע בויקיפדיה:
en.wikipedia.org/wiki/Color_constancy

אוסף אשליות של ניגוד צבע והטמעת צבע:
http://www.psy.ritsumei.ac.jp/~akitaoka/shikisai2005.html

 

 

 
רווח
לוגו מוח
רווח
לוגו המוזיאון
רווח
קו נקודות
רווח